Objednávky vytvořené v období od 13. 9. do 22. 9. 2024 odesíláme až v pondělí 23. 9. 2024. Využijte kupón "CHCISLEVU5" jako omluvenku od nás!!

Zavodňování psů během sportovních výkonů

PROČ ZAVODŇOVAT

Ať už se s pejskem věnujete nějakému sportu jen tak pro zábavu, nebo se účastníte nějakých závodů, je vždy důležité pejska správně zavodnit. Určitě si teď říkáte - To nestačí, aby se napil vody, kdy sám chce? U psů, kteří aktivně se svými páníčky sportují, to většinou bohužel nestačí. Takovým příkladem, kdy už můžeme říci, že pes s námi sportuje, jsou například různé psí sporty jako agility, flyball, mushing, dogfrisbee, ale i takové, kdy se jdete se svým psem proběhnout několik kilometrů, popř. s ním jedete na kolo. V těchto chvílích je už potřeba psa na aktivitu připravit a ideálně i správně zavodnit. Pes ke svým výkonům potřebuje energii, vitamíny a minerály, stejně jako my. Předpokládáme, že vy sami taky bez "předtréninkovky" do fitka nejdete a protein po pořádném výkonu taky nevynecháte. :-) U psů je to dost podobné. 

 

ČÍM ZAVODŇOVAT

I my jsme patřili k těm, kteří v začátcích závodění běhali na starého dobrého “Kulíška”, což není nic jiného než hroznový cukr. Bez ničeho.. No, jedna velice nehezká zkušenost při kolapsu psa během závodů nám totálně změnila pohled na výživu psů během závodů a tréninků a od té doby jsme okamžitě přesedlali na drinky, které dodají během výkonu psům nejen energii, ale také i potřebné vitamíny, minerály, psa správně zavodní a pomohou s následnou regenerací. 

Na trhu najdete několik známých i méně známých značek s drinky, které můžete během výkonu využít. Za tu dobu, co se psy běháme, jsme vyzkoušeli valnou většinu z nich a některé jsme museli z různých důvodů zavrhnout. Nakonec nám z toho vítězně vyšla česká firma Flying Dog se svými drinky, které máme vyzkoušené jak během flyballu, tak i během agility. Našli jsme si své “kombo”, které nám funguje, i ta největší vedra zvládají naši psi naprosto s přehledem a složení drinků od této značky se nám líbí. 

FLYING DOG

V začátcích naší flyballové kariéry, kdy jsme se tvrdě poučili o tom, že jen hroznový cukr na takové výkony opravdu stačit nebude a je to o zdraví našeho chlupáče, byla značka Flying Dog jedinou značkou na trhu. Následně jsme zkoušeli další značky tak, jak postupně přicházeli na trh, až jsme se nakonec po x letech opět vrátili k Flying Dog. Za tu dobu vytvořili nějaké další drinky a aktuálně jsme extrémně spokojeni kombem Extra Energy Drink - After Drink - Protein Drink. V tomto kombu jsme si našli systém zavodňování, který naším psům sedí a mají dostatek energie i během vícedenních závodů. 

JAKÉ DRINKY OD TÉTO ZNAČKY POUŽÍVÁME A PROČ? 

Extra Energy Drink

Tento drink je naším momentálním favoritem. Kromě sacharidové složky, která psovi dodá okamžitou energii obsahuje i MCT olej. MCT je zkratka pro mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Narozdíl od většiny tuků se daleko lépe vstřebávají a v játrech jsou metabolizovány jako okamžitý zdroj energie (tzv. ketony). Díky tomu chrání svaly a svalový glykogen před vyčerpáním. Takže když jsem viděla, že tento drink obsahuje i MCT, hned jsem věděla, že ho musíme vyzkoušet. Kromě tohoto základu obsahuje i směs důležitých vitamínů a minerálů. Navíc díky přidaným sušeným hovězím játrům psům extrémně voní a chutná. 

Složení: sacharidová složka (dextróza, maltodextrin, glukózový sirup), MCT olej, sušená hovězí játra, směs vitaminů a stopových prvků (citran sodný, citran draselný, D-alfa tokoferol acetát, thiamin, riboflavin, niacin, pantothenát vápenatý, pyridoxin HCl, kyselina listová, D- biotin, Vitamin B12, vitamin C, oxid hořečnatý, citran zinečnatý), protispékavá látka (fosforečnan vápenatý).

After Drink

After drink, jak už název napovídá, se dává po výkonu. Obsahuje jak proteiny, tak sacharidy a pomáhá tak doplňovat zásoby glykogenu ve svalech a játrech, které byly během výkonu vyčerpány. Zároveň také obsahuje směs všech aminokyselin, vitamín B6 a draslík. 

Složení: Mléko sušené, maltodextriny, sacharóza, vaječný bílek, emulgátor: sójový lecitin, rostlinné oleje, vitamíny. Minerály a stopové prvky jsou přirozenou součástí přítomných proteinů a sacharidů.

Protein Drink

Protein drink není nutně nezbytné podávat, ale jak my říkáme, je to takové nice-to-have, tedy něco navíc, co psovi zlepší kondici a urychlí regeneraci. Správně podaný Protein drink podporuje tvorbu svalových tkání, snižuje nežádoucí katabolické jevy, zvyšuje výkonnost a celkovou kondici psa a navíc zlepšuje a urychluje regeneraci. Opět díky přidaným sušeným hovězím játrům se na něj psi neskutečně těší!

Složení: Hydrolizovaný kolagen, syrovátkový proteinový koncentrát, sušená hovězí játra, vaječný bílek, sójový proteinový izolát, vitamíny skupiny B (B1, B2, B5, B6, B12, niacin, kyselina listová).

 

JAK A KDY ZAVODŇOVAT

Řekli jsme si proč vůbec zavodňovat psa a jaký to má smysl, představili jsme si zde nějaké základní drinky, které k zavodňování psů používáme a teď přijde asi to nejdůležitější - JAK A KDY. 

Jak tedy zavodňovat? Nejdůležitější pravidlo, které je obecně známé a často se používá jako výchozí hodnota, když se potřebujete od něčeho odrazit je 15 ml / kg váhy psa. Uvedu příklad: pro 15 kg psa tedy potřebujeme cca 225 ml vody (15ml x 15 kg). Tak je to jednoduché. 

A kdy? Když podáte psovi drink příliš brzy, moc efektu to neudělá. Když drink dáte psovi příliš pozdě, hrozí že se ještě nestihne vstřebat a pes bude mít během výkonu v žaludku rybník. Nic příjemného. Takže ideální doba, kdy dát psovi drink před výkonem jsou cca 2 hodiny. 


JAK ZAVODŇUJEME MY? 

Protože zkušenosti z praxe jsou vždycky lepší než teorie, přidáváme náš systém zavodňování tak, jak nám vyhovuje. Je to systém, který dodržujeme během tréninků / závodů agility, máme ho vyzkoušený a sedí nám. Resp. sedí našemu psovi a to je nejdůležitější. Ráda bych tady i upozornila, že toto je příklad toho, jak zavodňujeme my, ale každý pes je jiný, každému může sedět něco jiného a prosím, berte následující řádky jen jako příklad toho, jak to může vypadat. 

Uvádím že se jedná o 15kg border kolii s obrovskou chutí do práce.

TRÉNINKY

Na tréninky obvykle chodíme až odpoledne, v létě se snažíme vyhnout těm největším vedrům, takže okolo 18-19h. Protože krmíme 2x denně, dostává tedy zcela normální porci ráno. Druhou porci jídla dostane až po tréninku. 

  • 2 hodiny před tréninkem dáváme Extra Energy Drink. Dle výrobce se uvádí 7g prášku (na 10 kg hmotnosti psa) se rozmíchá v 100 – 150 ml vody. Protože náš pes váží 15 kg dáváme cca 10-11g Extra Energy Drinku do cca 225 ml vody. U tohoto drinku rozhodně nemáme problém s tím, že by ho pes nechtěl pít, ba naopak! Pokud by ale zrovna Váš pes drink nechtěl přijmout, můžete ho naředit s vývarem. Výbornou zkušenost máme například s vývary Pet Farm, které jsou skvělé i na cestování. Stačí vývarem opravdu jen ovonět.
  • Během tréninku často používáme obyčejnou vodu. Platí to však opravdu pro tréninky, které trvají cca 1-2 hodiny, psi se často střídají a není velké vedro. 
  • Po skončení tréninku psa vychodíme a následně podáváme After Drink. Mělo by to vycházet na cca 10-15 minut po skončení výkonu, orientačně se můžete řídit tím, že se pes trošku zklidní a přestane hodně dýchat. Dle výrobce se dává 10–15 min po pohybové aktivitě nebo závodu: 10 g prášku (na 10kg hmotnosti psa) rozmixujte ve 150–200 ml chladné vody. My opět dáváme 15g After Drinku cca ve 200 ml vody. Následně dáváme ještě Protein Drink, který se doporučuje podávat cca 15 minut po podání After Drinku. Dávkování je jednoduché: 1–2 g / 1 kg psa - tedy opět v našem v případě jdeme zlatou střední cestou - 1,5g x 15 kg = cca 22 g Protein Drinku rozmíchaného ve 150 ml vody

Tolik k naší zavodňovací rutině během tréninků. Co se pak týče odvažování jednotlivých dávek. V našich začátcích jsme byli šprti a vše chtěli mít tipťop. Pořídili jsem si tedy malé zip sáčky a jednotlivé dávky si vždycky odvážili do nich a pak cestovali jen s nimi. Pozor pokud takto budete chtít cestovat do zahraničí - je to bílý prášek a historku o tom, že to je proteiňák pro psa, Vám každý úplně nemusí uvěřit. :-) 

Pro mazáky stačí, když si množství odvážíte přímo v odměrce, která je součástí každého drinku, a pak už si jen budete pamatovat, kolik toho v té odměrce asi tak má být. A abyste nemuseli na cesty tahat velké pixly, má každý Drink také 100g cestovatelské balení. 

ZÁVODY

Závody jsou už taková vyšší dívčí, protože v tom chcete zkombinovat to, aby pes neběhal ani s plným, ale ani s prázdným žaludkem, aby byl správně zavodněný, ale zároveň, aby se mu ještě před během nechtělo moc čůrat. 

Takže níže najdete systém zavodňování, jaký používáme například během velkých agility závodů, které začínají už pátečním odpoledním během a končí v neděli odpoledne. Klasicky to bývají různé kvalifikace na MČR / EO / AWC…

Jednodenní závody jsou vcelku jednoduchá záležitost (tam víceméně platí neděle). 

Opět je dávkování vytvořené na 15kg psa. 

Pátek:

  • Snídaně - normální porce
  • 2 hodiny před během podat Extra Energy Drink (10-11g ve 225 ml vody / vývaru)
  • po doběhu vychodit a podat After Drink (15g ve 225 ml vody / vývaru)
  • cca 20:00 večeře - normální porce
  • po jídle dát opět Extra Energy Drink (10-11g ve 225 ml vody / vývaru) - tak aby to bylo cca 2-3 hodiny po podání After Drinku.

 

Sobota ráno:

  • 7:00 menší snídaně (cca ½ obvyklé dávky)
  • po snídani dát Extra Energy Drink (10-11g ve 225 ml vody / vývaru)

Během soboty:

V sobotu i v neděli se při větších závodech běží obvykle 3 běhy. Proto jsem vzala celkovou dávku After Drinku, kterou by měl během větší zátěže dostat a rozdělila jí na 3. Tedy při větší zátěži by měl dostat 2 dávky 15g After Drinku - což je 30g After Drinku / den. Tzn. že po každém běhu mu dávám 10g After Drinku v 225 ml vody

  • po každém běhu vychodit a podat After Drink (10g ve 225 ml vody)
  • po posledním běhu přidávám i Protein Drink (22g ve 150 ml vody, 15 minut po podání After Drinku)

V sobotu večer:

  • cca 20:00 - večeře (normální porce) 
  • po jídle dát opět Extra Energy Drink (10-11g ve 225 ml vody / vývaru)
  • tak aby to bylo cca 2-3 hodiny po podání After Drinku.

 

Neděle ráno:

  • 7:00 menší snídaně (cca ½ obvyklé dávky)
  • po snídani dát Extra Energy Drink (10-11g ve 225 ml vody / vývaru)

Během neděle:

  • po každém běhu vychodit a podat After Drink (10g ve 225 ml vody)
  • po posledním běhu přidávám iProtein Drink (22g ve 150 ml vody, 15 minut po podání After Drinku)

 

Důležitá věc závěrem - kromě daných drinků, které tu jsou rozepsané, má samozřejmě pes celý den přístup k normální čisté vodě. Tzn. že všechny tyto drinky jsou nad rámec normálního pitného režimu. Nicméně podávání těchto drinků považuji za nezbytnost pokud po psovi požadujete nějaký výkon a o to více, pokud je venku více než 15 stupňů. 

 

TAKŽE CO SI Z TOHO ODNÉST?

Rozhodně doporučuji pořídit jeden drink, který budete používat před / během výkonu (Mineral Drink nebo Extra Energy Drink) a jeden po (After Drink). Jak už jsme zmiňovali výše - Protein Drink je pro nás tzv. Nice to Have, ale rozhodně to není nezbytnost, bez které byste se neobešli. Vaším primárním cílem by mělo být zavodnit psa a dodat mu do těla vitamíny a minerály, což bohužel obyčejnou vodou, glukopurem nebo vodou se škvarkama prostě neuděláte.