Objednávky vytvořené v období od 13. 9. do 22. 9. 2024 odesíláme až v pondělí 23. 9. 2024. Využijte kupón "CHCISLEVU5" jako omluvenku od nás!!

Terapie červeným světlem

Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem

Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem se stává stále populárnější alternativní metodou léčby různých onemocnění a podpory celkového zdraví. Tato metoda využívá specifické vlnové délky světla, které pronikají do buněk a podporují regeneraci a léčbu. V tomto článku se podíváme na historii této terapie, její principy a možné využití.

Něco z historie

Myšlenka využití světla k léčbě sahá až do starověkých civilizací, kde bylo pozorováno, že sluneční světlo může mít léčivé účinky. Nicméně, moderní terapie červeným a blízkým infračerveným světlem začala nabývat na popularitě ve 20. století. První výzkumy v této oblasti byly prováděny v Sovětském svazu a Japonsku ve 20. a 30. letech, kdy byly objeveny určité výhody infračerveného záření pro zlepšení buněčného metabolismu.

V 80. letech začaly vznikat první komerční zařízení pro léčbu infračerveným světlem.  

V roce 1993 společnost Quantum Devices přinesla do světa novou éru v osvětlovací technologii, která měla mimořádný dopad na vědecký výzkum a nakonec i na péči o lidské zdraví. Tato společnost vyvinula osvětlovací diodu (LED) speciálně pro NASA, která ji začala využívat ve svých experimentech s růstem rostlin.

V průběhu těchto experimentů se výzkumníci rozhodli použít červené vlnové délky světla s cílem stimulovat růst rostlin ve vesmíru. K jejich překvapení zjistili, že červené světlo mělo pozitivní vliv na růst rostlin, což bylo pozorováno na molekulární úrovni. Tato poznání ovlivnila způsob, jakým NASA přistupuje k pěstování rostlin ve vesmíru a vytváření ekosystémů na kosmických stanicích.

Zároveň se v rámci experimentů objevila nečekaná vedlejší pozitivní účinnost – vědci, kteří byli vystaveni intenzivnímu červenému světlu, začali pozorovat rychlejší hojení kožních lézí. Toto objevení přimělo výzkumníky k dalším studiím, zaměřeným na využití LED světla v oblasti lidské fyziologie a zdraví.

NASA se postupně zaměřila na zkoumání, jak červené světlo ovlivňuje metabolismus lidských buněk a jak může přispět k zastavení úbytku kostí a svalů u astronautů, což jsou problémy často spojené s pobytu ve vesmíru. Tímto směrem se odhalila další potenciální využití LED terapie.

V průběhu let se tato technologie dostala i mimo sféru vesmírných misí a stala se dostupnou širší veřejnosti. Léčba červeným a blízkým infračerveným světlem se stala oblíbenou formou terapie s různými výhodami pro lidské zdraví, včetně urychlení hojení, podpory regenerace tkání a snížení bolesti. 

Principy terapie červeným a blízkým infračerveným světlem

Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem využívá specifické vlnové délky světla, obvykle v rozmezí 600-1000 nanometrů. Tato světla pronikají hluboko do tkání a buněk, kde stimulují různé biologické procesy.

Jedním z hlavních principů terapie je podpora produkce energie v buňkách pomocí mitochondrií, což zvyšuje celkový energetický potenciál organismu. Navíc červené a blízké infračervené světlo má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu kolagenu, což napomáhá hojení ran a obnově tkání.

A jak toho můžeme využít? 

Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem nachází uplatnění v různých oblastech zdravotní péče a wellness:

1. Léčba bolesti a zánětu: Infračervené světlo může působit analgeticky a protizánětlivě, což je užitečné při léčbě bolesti spojené s artritidou, svalovými zraněními a chronickým zánětem (náš tip - MITO LIGHT® Bulb 4.0)

2. Regenerace svalů: Terapie může zkrátit dobu regenerace svalů po náročném tréninku nebo zranění, a tím podporovat sportovní výkony (náš tip - MITO LIGHT® Expert 4.0)

3. Pomoc při kožních problémech: Světlo může být efektivní při léčbě akné, lupénky a dalších kožních onemocnění (náš tip - MITO LIGHT® Starter 4.0)

4. Podpora psychického zdraví: Některé studie naznačují, že terapie může mít pozitivní vliv na náladu a snižovat úzkost a depresi (náš tip - MITO LIGHT® Expert 4.0)

Terapie červeným a blízkým infračerveným světlem je fascinující oblastí, která kombinuje moderní technologie s principy léčby, které byly pozorovány již v minulosti. S rostoucím množstvím výzkumů a klinických studií se očekává, že tato terapie bude nadále nacházet nové aplikace a přinášet výhody pro celkové zdraví. 

Mrkněte do naší kategorie Červené světlo!