Objednávky vytvořené v období od 13. 9. do 22. 9. 2024 odesíláme až v pondělí 23. 9. 2024. Využijte kupón "CHCISLEVU5" jako omluvenku od nás!!

Astaxanthin: Superantioxidant, který mění hru

Astaxanthin: Superantioxidant, který mění hru

Astaxanthin, ačkoliv není tak známý jako některé jiné doplňky stravy, se rychle stává hvězdou ve světě zdraví a wellness. Tento karotenoid, který se přirozeně vyskytuje v mořských organismech, jako jsou krevety, krabi, lososi a některé druhy řas, je považován za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. V tomto článku se podíváme na to, co astaxanthin je, jaké má výhody pro lidské zdraví a proč byste ho měli zvážit jako součást svého denního režimu.

Co je astaxanthin?

Astaxanthin patří do skupiny karotenoidů, což jsou přírodní pigmenty, které dávají rostlinám a některým živočichům jejich typické červené, oranžové a žluté zabarvení. Astaxanthin je zodpovědný za růžové a červené zbarvení lososů, krabů a dalších mořských tvorů. V posledních letech se dostal do popředí zájmu vědců a odborníků na výživu díky svým výjimečným antioxidačním vlastnostem.

Jak astaxanthin funguje?

Astaxanthin funguje jako silný antioxidant, což znamená, že chrání buňky těla před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobovat oxidativní stres, což je proces, který přispívá k stárnutí a rozvoji různých chronických onemocnění. Astaxanthin je schopný neutralizovat volné radikály a tím pomáhá předcházet jejich škodlivým účinkům.

Zdravotní výhody astaxanthinu

Astaxanthin nabízí širokou škálu zdravotních přínosů, které byly potvrzeny řadou vědeckých studií:

  1. Ochrana proti UV záření: Astaxanthin může pomoci chránit kůži před poškozením způsobeným UV zářením. Přestože nenahradí opalovací krém, může snížit zánětlivou reakci pokožky na sluneční záření a pomoci předcházet předčasnému stárnutí kůže.

  2. Podpora zdraví očí: Tento karotenoid se hromadí v sítnici oka, kde pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a zánětem. To může být prospěšné pro lidi trpící únavou očí nebo degenerativními onemocněními, jako je makulární degenerace.

  3. Zlepšení sportovního výkonu: Některé studie naznačují, že astaxanthin může pomoci zlepšit fyzický výkon a zotavení po cvičení díky své schopnosti snižovat zánět a oxidační stres ve svalech. *

  4. Podpora kardiovaskulárního zdraví: Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem může astaxanthin přispět ke zlepšení zdraví srdce a cév. Může pomoci snížit hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvýšit hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.

  5. Posílení imunitního systému: Astaxanthin má také potenciál posilovat imunitní systém tím, že zvyšuje produkci protilátek a posiluje funkci imunitních buněk.

Jak astaxanthin užívat?

Astaxanthin je k dispozici ve formě doplňků stravy, které jsou běžně dostupné v tabletách nebo kapslích. Doporučená denní dávka se obvykle pohybuje mezi 4 a 12 mg, v závislosti na vašich individuálních potřebách a zdravotním stavu. Je důležité začít s nižší dávkou a sledovat, jak vaše tělo reaguje, než případně zvýšíte dávkování.

Astaxanthin je rozpustný v tucích, což znamená, že byste ho měli užívat s jídlem, které obsahuje tuky, aby byla zajištěna maximální absorpce.

Závěr

Astaxanthin je skutečně výjimečný antioxidant, který nabízí širokou škálu zdravotních přínosů, od ochrany kůže před UV zářením až po podporu zdraví srdce a očí. Jeho přirozený původ a účinnost ho činí ideálním doplňkem stravy pro ty, kteří hledají způsoby, jak podpořit své zdraví a chránit tělo před škodlivými účinky oxidačního stresu.

Pokud uvažujete o zahrnutí astaxanthinu do svého denního režimu, je vždy dobré se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, aby bylo zajištěno, že je pro vás tento doplněk vhodný a že ho užíváte správně.

-----

Odkazy na studie: 

*Nabavi, S. M., Trimarco, V., Genovese, S., Santini, A., & Capasso, R. (2018). Antioxidant and Anti-inflammatory Effects of Astaxanthin in Exercise-Induced Oxidative Stress. Pharmacological Research, 126, 93-102